Boekenlezers zullen dit zeker herkennen; je komt de boekenwinkel of bibliotheek binnen en je wordt, onbewust, meteen naar een bepaald boek geleid. Naarmate je het boek leest, wordt het meteen duidelijk waarom je precies voor dit boek gekozen hebt. Boeken zijn dan ook niet zomaar wat letters op papier, het zijn zinnenspinsels van de auteur, zijn of haar emoties en boodschap naar de wereld toe. Sommige boeken laten je, tijdens of na het lezen, niet meer los. Het heeft je andere inzichten gegeven, je voelt en denkt net als het hoofdpersonage of het verhaal blijft aan je ‘plakken’. Misschien kunnen de boeken in dit artikel je ook datzelfde gevoel geven.
Liefde en compassie – Pema Chödrön
De auteur is een boeddhistische non en schreef tal van inspirerende boeken, waaronder Liefde en compassie dat in 1996 op de boekenmarkt verscheen. In dit boekje, want het is niet groot en dik, vertelt ze over de nood aan warmte, geborgenheid, mededogen voor elkaar en vooral ook voor jezelf. Het is een lief en vredig boekje, prima geschikt voor mensen die diepgang zoeken in hun leven en willen werken aan een betere samenleving.
Verborgen wijsheid van het sprookje – Mellie Uyldert
Melly Uyldert was een bekende astrologe en alternatieve genezeres die een groot aantal boeken schreef, die vooral over natuurlijk genezen handelen. De in 2009 gestorven auteur bracht ook dit prachtige boek op de markt en onthult de achterliggende wijsheden en/of symboliek in gekende sprookjes. Wanneer je dit boek leest, vertel je nooit nog een sprookje voor je kinderen of kleinkinderen, op dezelfde manier als voordien.
Reuzen op lemen voeten – Storr Anthony
In dit boek vertelt de auteur over de behoefte van de mens aan spiritueel leiderschap en hoe het komt dat heel wat mensen zich hierbij makkelijk door laten misleiden. Hij duikt achter de spirituele leiders en legt vaak ernstige problemen bloot die ervoor gezorgd hebben dat de ‘leider’ zich te buiten gaat aan corruptie, mishandeling, bedrog, fraude enz. Hij raakt ook de tere plekken aan in de mens die duidelijk maken waarom iemand een leider blijft volgen, ook al zijn er tal van tekenen dat dit geen leiderschap maar tirannie is.
De sleutel tot zelfbevrijding – Christiane Beerlandt
Niet meteen een prachtig en meeslepend verhalenboek maar een meesterwerk wat betreft zelfontwikkeling. Een boek waarin, de helaas overleden Christiane Beerlandt, in begrijpelijke taal de psychosomatische achtergrond verklaart van alle mogelijke kwalen en ziekten. Ze vertelt niet alleen waar ziekten vandaan komen maar ze geeft ook prachtige affirmaties die je kunnen helpen om verlichting te brengen én meer inzicht over jezelf en je gedrag. Dit boek sla je wel tien keer open per week, het werkt echt verslavend.
Wilde rozen – Lulu Wang
In Wilde rozen beschrijft de, van oorsprong Chinese maar in Nederland wonende schrijfster, haar belevingen als kind in een tumultueus China van de jaren zeventig. Het gebrek en de hunkering naar warmte en liefde die ze door omstandigheden moest ontberen belasten haar met een hoop vragen die een kind zich niet zou moeten stellen. Haar gedreven zoektocht naar antwoorden én zichzelf blijven je als lezer boeien, vanaf de eerste tot de laatste pagina.