Men beweert wel eens dat er slechts twee emoties bestaan: liefde en angst, en dat alle andere emoties onder deze twee noemers vallen. Angst is vaak een drijfveer en hoe je het ook draait of keert, het is nooit een goede raadgever. Maar hoe kunnen we daarmee omgaan? Wat kunnen we doen zodat die angst ons leven niet gaat beheersen? Wellicht kunnen volgende tips je hierbij helpen.
Waar komt angst vandaan
Emoties gaan altijd gepaard met conditionering en dat geldt in de meeste gevallen ook voor angst. Achter elke emotie schuilt een traumatische gebeurtenis en het hoeft niet eens een zwaar trauma te zijn. Ieder mens is verschillend en zal de zwaarte van voorval in het verleden anders opslaan en/of verwerken. Opvoeding, karakter en omgeving spelen hierbij een rol en zullen mee bepalen welke angsten iemand ontwikkelt.
Angsten en fobieën
Niet elke angst is dezelfde; men kan schrik hebben voor iets tastbaars maar je kunt ook overvallen worden door angst zonder daar een aantoonbare reden voor te hebben. Wanneer je bang bent voor een hond, een spin, muizen of, bijvoorbeeld, om in de lift te stappen, spreken we van een fobie. Het is een aangeleerde angst die gecreëerd werd uit belemmerende overtuigingen. Een angstaanval, die zomaar uit het niets opduikt, zonder dat er een directe reden voor is, heeft dan weer te maken met triggers. Je bevindt je in een soortgelijke situatie als het moment waarop je een angst opgelopen hebt en je onderbewustzijn pikt dit op. Vermits je onderbewuste de taak heeft om je te beschermen en in leven te houden, geeft het angstprikkels door om je te waarschuwen en je te behoeden voor een gevaarlijke situatie. Meestal is er helemaal niets aan de hand maar, door de conditionering van je reptielenbrein, zorgt het in dit geval voor de verkeerde informatie.
De kracht van positief denken
Waarschijnlijk ben je zelf een prima multitasker, jouw onderbewuste is dat gelukkig niet. Dit maakt dat, wanneer je bewust positieve gedachten creëert, je niet tegelijkertijd negatieve denkbeelden kunt oproepen. Verplicht jezelf, op momenten waarop je angstig bent, om positieve affirmaties te herhalen zodat je negatieve gedachten stoppen. ‘Alles komt goed’, ‘Er is niets om bang voor te zijn’ of ‘Ik voel me veilig’ zijn krachtige aannames die je uit deze emotie kunnen helpen.
Adem in, adem uit
Ook de ademhaling kan een grote rol spelen bij angsten. Als je verkeerd ademt raakt de interne huishouding in je hersenen verstoord en geeft dit een signaal aan de hersenen dat je in nood bent. Met de juiste ademhalingstechnieken, waarbij je diep inademt langs je neus, en weer uitademt via de mond, zal de grootste piek van het angstgevoel wegnemen. Zorg er wel voor dat je ademt met je buik en de lucht niet blokkeert in je borst. Door dit een aantal keren te herhalen ga je merken dat je rustiger wordt en de angst vermindert of verdwijnt.
Ballast overboord gooien
Heb je regelmatig last van angstaanvallen, dan is het hoog tijd om eens op onderzoek uit te gaan naar wat er allemaal aan belemmerende overtuigingen in je rugzak zit. Zo nu en dan grote schoonmaak houden in al de opgeslagen herinneringen, die je weerhouden om voluit en zonder angst te leven, is helemaal geen luxe.