De belangstelling van elektrische wagens wint aan populariteit en groeit gestaag. Als je overweegt om de overstap te maken naar een elektrische auto, waar moet je dan overal aan denken en opletten. In deze blog ‘Waar je aan moet denken als je een elektrische wagen wil kopen’ krijg je enkele handvatten uitgereikt.
Hoe groot is het actieradius?
Het is een publiek geheim dat volgeladen elektrische wagens een kleinere afstand afleggen dan de gewone normale auto’ die we traditioneel kennen. Veel hangt af van het gekozen automodel. Het bereik in afstand ligt tussen de honderd en vijfhonderd kilometer. Zo kom je met een Smart For Two Electric slechts honderd kilometer ver. Een Tesla model S type overbrugt een traject van vijfhonderd kilometer. Het is heel belangrijk er achter te komen hoe groot het bereik is, hoewel de meeste auto constructeurs hier nogal vaag over doen. Als je een elektrische auto koopt voor stadsgebruik, maakt het bereik uiteraard weinig uit.
Hoe duurzaam is de elektrische auto?
Een van de meest doorslaggevende redenen om over te schakelen naar een elektrische wagen, heeft te maken met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de auto. Schadelijke CO2 stoffen worden door elektrische wagens niet uitgestoten. Sommige wagens zijn niet volledig elektrisch. Dat geldt voor hybride auto’s. Zij bestaan uit twee soorten types: half hybride wagens beschikken over een elektromotor die de brandstofmotor ter zijde staat. Anderzijds ondersteunen volledig hybride wagens zowel de elektromotor als de brandstofmotor tijdens het rijden. Deze hybride variaties zijn wel niet zo milieuvriendelijk als de elektrische auto’s. Vraag bij de constructeur van de auto’s of de elektrische auto volledig elektrisch is. En stel meteen de vraag met welke stroom je gaat rijden. Het spreekt voor zich dat groene stroom normaal de hoofdleverancier zou moeten zijn als je omwille van milieuvriendelijke overwegingen een elektrische auto wil aanschaffen. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om de elektrische wagen op te laden: een laadpunt bij je thuis, snel-laadpalen, publieke oplaadplaatsen.
De kans bestaat dat een elektronische auto wordt aangeboden zonder batterij. Het is van cruciaal belang dit even na te vlooien om niet voor verrassingen komen te staan. Vooral wanneer de prijs nogal aan de lage kant is, kan dit wel eens het geval zijn.
Minder onderhoud aan elektrische wagens
Elektrische auto’s vergen minder onderhoud. Maar ook op middellange termijn kan je je profijt halen uit de elektrische vierwielers. Ze kunnen je heel wat geld besparen, afhankelijk vanwaar je woont en de manier waarop je rijdt. In de regel blijkt dat wanneer je alleen maar de elektrische wagen gebruikt voor woon-werkverkeer, zelfs de duurdere elektriciteitstarieven goedkoper zijn dan bij de klassieke en traditionele auto’s. Tegenwoordig worden meer en meer openbare laadpalen in de gemeenten en steden uitgerold.
De hamvraag: is een elektrische auto iets voor jou?
Het spreekt voor zich dat jij alleen maar kan beslissen of een elektrische auto voldoet aan jou behoeften. Wik en weeg welke verwachtingen je stelt aan de wagen en waarvoor je de auto wil gebruiken. Een groot voordeel is wel dat de prijzen van de elektrische wagens drastisch beginnen te slinken. Automerken als Kia en Hyundai zetten nu elektrische wagens in de markt voor mensen met elk inkomensniveau.