Ben jij een fervente koffiedrinker en wil je jezelf eens in de schoenen wagen van een echte koffiespecialist? Organiseer dan je eigen coffee tasting bij jou thuis! Nodig al je medekoffiedrinkers uit en start met proeven!
In deze blog leggen we je stap per stap uit hoe jij jezelf een koffiespecialist waant.
Haal diversie koffiesmaken in huis
Om een echte koffiespecialist te zijn, is het belangrijk om veel verschillende soorten koffie in huis te halen om te proeven. Haal koffie van bekende merken in huis zoals Senseo, Douwe Egberts en Nespresso koffie. Durf naast de bekende merken ook minder bekende koffie of koffie van lokale branderijen te proeven. Het gaat tenslotte toch om het ontdekken van nieuwe smaken.
Poets je tanden nog niet
Het beste moment om een coffee tasting te houden is twee tot drie uur nadat je bent opgestaan. Studies hebben uitgewezen dat je smaakpapillen dan het beste werken. Belangrijk is uiteraard ook dat je niet je tanden poetst vlak voor het proeven. Dan verpest je een deel van de smaak.
Het is ook belangrijk dat je een tactische ruimte uitkiest. Liefst eentje zonder te veel andere geuren van parfums of eten. Zorg ervoor dat je jezelf volledig kan focussen op de smaken en geuren van de verschillende koffies.
Vul je kopje koffie
Neem je Nespresso cups, dolce gusto en al de andere koffie die je in huis hebt gehaald erbij. Dan rest je nog één ding: de koffie klaarzetten.
Het handigste is om één vrijwilliger aan te duiden die alle koffies klaarmaakt, zodat de rest ongestoord kan proeven. Stel je eigen beoordelingsblad op en probeer te achterhalen welke koffie je hebt gedronken.
Het is altijd leuk om er een kleine competitie aan te verbinden als extraatje.
Achterhaal de smaken en aroma’s
Daag jezelf uit om elk kopje te voorzien van een analyse die je achteraf met iedereen bespreekt. Door actief na te denken over de verschillende smaken en aroma’s die je proeft, word je pas een echte koffiespecialist.
Belangrijk om te weten is dat smaken en aroma’s niet hetzelfde zijn. Onder smaken verstaan we zoet, zuur, bitter en zout. Aroma’s daartegenover zijn elementen die worden toegevoegd aan koffie om de smaak volledig te maken. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld chocolade, noten en citrus. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zeer veel aroma’s. Zoek zeker het smakenwiel op als je in nog meer detail wil gaan.
Analyseer de body en de nasmaak
Bij het proeven van koffie mag je je niet enkel baseren op de smaak in je mond. Je moet je ook baseren op de textuur van de koffie en de nasmaak. Het is vaak in deze twee elementen dat koffies zich pas echt onderscheiden.